Παροχές

Ασθένειες
Εγκυμοσύνη
Βρέφη - Μωρά - Παιδιά
Αθλητισμός
Φυτοφαγία
Αύξηση Βάρους
Ετήσιος Έλεγχος
Σωματομετρήσεις
Παχυσαρκία
 
 

Είναι χρονοβόρο το μαγείρεμα;

Πολλοί άνθρωποι δεν μαγειρεύουν γιατί κανείς δεν τους έδειξε ή τουλάχιστον δεν τους μίλησε για το πόσο εύκολο είναι κανείς φτιάξει τα πολύ βασικά έως τα πολύ νόστιμα και εμφανίσιμα πιάτα.

Οι σύνθετες συνταγές ναι είναι χρονοβόρες αλλά τα απλά πιάτα μπορούν να γίνουν σε 10 λεπτά!

Γενική πληροφόρηση: τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες σε μικρά κομμάτια βράζουν σε μια οποιαδήποτε κατσαρόλα σε 10 λεπτά μέσα σε σκέτο νερό! Αφού περάσουν τα 10 λεπτά ρίχνω λίγο αλάτι, πιπέρι λίγο λάδι και τα σερβίρω άμεσα με λίγο τριμμένο τυρί. Εύκολο πιάτο για κάποιον που δεν έχει ξαναμαγειρέψει!

Τα κρεατικά, πουλερικά, ψαρικά σε μικρά κομματάκια στο τηγάνι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε χαμηλότερη θερμοκρασία του μέγιστου (δηλαδή ένα κλικ κάτω από το μέγιστο που πάει το μάτι της κουζίνας για να μην καεί το λάδι) γίνονται σε 10-12 λεπτά απλά να τα γυρνάτε με μια ξύλινη κουτάλα κάθε 2 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι ή και κάποιο άλλο μπαχαρικό που ίσως ξέρετε καλά την γεύση του και είναι έτοιμο προς κατανάλωση!

Για αυτούς που ξέρουν σας ενημερώνω ότι για την εποχή μας (2011) όλα τα τρόφιμα θέλουν βράσιμο από 5-10 λεπτά πέταμα το νερό και μετά ψήσιμο ή τηγάνισμα ή πάλι βράσιμο για τον απλό λόγω ότι τα οπωροκηπευτικά έχουν δυστυχώς πολλά νιτρικά και νιτρώδη από τα υπερβολικά λιπάσματα, τα ζωικής προέλευσης έχουν πολλές ορμόνες και κατάλοιπα φαρμάκων (αντιβιοτικών) και με το βράσιμο ένα μέρος αυτών χάνεται στο νερό! Κυρίως θέλουν βράσιμο αυτά που μεγαλώνουν μέσα στη γη όπως το καρότο, πατάτα, κρεμμύδι, παντζάρι, ραπανάκι κτλ.

Βρήκα στο διαδίκτυο κάποια χρήσιμα μυστικά που δοκίμασα με επιτυχία και σας τα παραθέτω:

  • Για να μη σπάνε τα αυγά στο βράσιμο, αλείψτε την επιφάνειά τους με λίγο λεμόνι. Αν θέλετε να είναι σφιχτά να μην τα βράσετε πάνω από 8-10 λεπτά, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί στην επιφάνειά τους μια σκούρα ζώνη μεταξύ κρόκου και ασπραδιού. Για να τα ξεφλουδίσετε εύκολα ρίξτε τα σε κρύο νερό για μερικά λεπτά, αμέσως μόλις τα βράσετε.
  • Για να μην πιτσιλάει το λάδι από το τηγάνι, πριν κάψει το λάδι στο τηγάνι  ρίξτε  λίγο αλάτι.
  • Αν σας έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό ρίξτε στην κατσαρόλα μια ξεφλουδισμένη πατάτα και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά. Η πατάτα θα ρουφήξει το επιπλέον αλάτι. Επίσης σε μια σάλτσα πολύ αλατισμένη, βάλτε ένα κύβο ζάχαρης σε ένα κουταλάκι και βουτήξτε το μέσα στην σάλτσα που βράζει για λίγο, χωρίς να αφήσετε τη ζάχαρη να πέσει μέσα.
  • Αν χρειάζεστε κόκκινο κρασί για να τελειώσετε μια συνταγή και δεν έχετε, αντικαταστήστε το με λίγο ξίδι και ένα κομματάκι ζάχαρη.
  • Για να αποφύγετε την δημιουργία σβόλων στην μπεσαμέλ, όταν ρίχνετε το γάλα δεν πρέπει να σταματάτε το ανακάτεμα. Αν παρ’ όλα αυτά σβολιάσει η μπεσαμέλ ρίξτε την αμέσως στο μπολ του μίξερ ή στο μπλέντερ και  χτυπήστε την για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Αν σβολιάσει η ζύμη για κρέπες μπορείτε να την περάσετε από σουρωτήρι και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού να λιώσετε τους σβόλους.
  • Αν σας πιτσιλίσει καυτό λάδι, ή κάψετε το χέρι σας στο φούρνο, κόψτε μια φέτα κρεμμύδι και σκεπάστε το τραυματισμένο σημείο. Θα ανακουφιστείτε και επιπλέον το κρεμμύδι θα εμποδίσει την δημιουργία φουσκάλας.
  • Αν κοπείτε  καθώς μαγειρεύετε, βάλτε αμέσως στην πληγή λίγο ελληνικό καφέ για να σταματήσετε την αιμορραγία.
  • Εάν βάλετε ένα κόκκινο μήλο μαζί με άγουρες πράσινες ντομάτες ή ακτινίδια, σε 2-3 μέρες οι ντομάτες θα κοκκινίσουν και τα ακτινίδια θα μαλακώσουν. Το ίδιο θα συμβεί αν αντί για μήλο χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι ξεφλουδισμένης μπανάνας.
  • Για να μη σαπίζουν γρήγορα οι πατάτες βάλτε μέσα στο καλάθι που τις φυλάτε 2-3 πράσινα μήλα. Γενικά οι πατάτες που είναι πράσινες περιέχουν σολανίνη, που είναι τοξική και πρέπει να πετάγονται. Το ίδιο ισχύει και με το ψωμί. Βάλτε μέσα στην ψωμιέρα ένα μήλο κομμένο στην μέση και το ψωμί θα μείνει φρέσκο για περισσότερο καιρό.
  • Για να είναι οι τηγανητές πατάτες ζουμερές από μέσα και τραγανές έξω, τηγανίστε τις σε χαμηλή θερμοκρασία, βγάλτε τις από το λάδι πριν πάρουν χρώμα και περιμένετε να κρυώσουν. Κατόπιν ρίχτε τις σε πολύ καυτό λάδι για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν τις κόψετε σε μεγάλα κομμάτια και τις βράσετε για λίγο πριν τις τηγανίσετε.
  • Για να είναι νοστιμότερες οι τηγανητές πατάτες, ρίξτε στο λάδι που τις τηγανίζετε μια πράσινη πιπεριά ή ένα κλωναράκι δενδρολίβανο και δυο φύλλα φασκόμηλο.
  • Όταν θέλετε να κάνετε πανέ για να κρατηθεί καλύτερα η φρυγανιά στο φαγητό, τοποθετήστε το για λίγο στο ψυγείο πριν το τηγανίσετε.
  • Για να στραγγίζετε τις μελιτζάνες από τα πικρά υγρά τους, κόψτε τις όπως αναφέρεται στην συνταγή και βάλτε τις σε στρώσεις σε ένα στραγγιστήρι, πασπαλίζοντας κάθε  στρώση με αλάτι. Βάλτε μέσα ένα πιάτο μικρότερο από το στραγγιστήρι και πιέστε το κάθε τόσο με τις παλάμες σας. Αφήστε τις για 1 ώρα τουλάχιστον. Κατόπιν τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε με ένα απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα.
  • Για να μην πίνουν πολύ λάδι οι  μελιτζάνες ή τα κολοκυθάκια που τηγανίζετε μπορείτε αφού τα κόψετε να τα αφήσετε για λίγο σε νερό. Κατόπιν τα σκουπίζετε και τα τηγανίζετε.
  • Για να μην σας λασπώσουν τα ζυμαρικά θα πρέπει να τα ρίχνετε όλα μαζί στην κατσαρόλα, αφού έχει βράσει το νερό. Μην τα βράζετε τόσο ώστε να φουσκώσουν πολύ και να ασπρίσουν. Σουρώστε τα και αφήστε τα λίγο κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Ανακινήστε το στραγγιστήρι για να φύγουν τα νερά και ανακατέψτε αμέσως με τη σάλτσα ή με λίγο λάδι.
  • Αλατίζουμε το νερό που θέλουμε να βράσει την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Αν το αλατίσουμε απ’ την αρχή θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος βρασίματος.
  • Το μέλι ζαχαρώνει με την πάροδο του χρόνου. Θα ξαναβρεί την υγρή μορφή του αν βυθίσουμε τη γυάλα σε καυτό νερό, ή αν το ζεστάνουμε σε μπεν - μαρί.
  • Για να μην κλαίτε κάθε φορά που καθαρίζετε κρεμμύδια, μπορείτε να τα βάλετε λίγα λεπτά πριν σε ζεστό ή αλατισμένο νερό. Μπορείτε επίσης να τα καθαρίσετε έχοντας μπροστά σας την βρύση ανοιχτή. Τέλος μπορείτε να φορέσετε τα  γυαλιά ηλίου!
  • Μπορείτε να χρωματίσετε το ρύζι  με διάφορους φυσικούς τρόπους. Αν προσθέσετε στο νερό ένα φακελάκι ζαφορά θα γίνει κίτρινο, ενώ με ένα κουταλάκι κάρυ θα γίνει πορτοκαλί. Πράσινο γίνεται αν προσθέσετε μερικά φύλλα σπανάκι, τα οποία έχετε περάσει πρώτα από το μπλέντερ.
  • Για να γίνει πιο σπυρωτό το πιλάφι σας βάλτε μια κουταλιά λάδι όταν βράζει το ρύζι.
  • Για να μην μυρίζουν δυσάρεστα τα χέρια σας κάθε φορά που καθαρίζετε κρεμμύδια, σκόρδα ή ψάρια, να τα τρίβετε με μια λεμονόκουπα ή ξίδι.
  • Αν δεν έχετε ειδικό σκεύος για να ψήνετε στον ατμό, βάλτε το φαγητό σε ένα μεταλλικό στραγγιστήρι, που να χωράει στην κατσαρόλα και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο.
  • Για να φύγει η άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα μετά από μαγείρεμα ψαριών, βάλτε πάνω σε ένα αναμμένο μάτι της κουζίνας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο διπλωμένο στα τέσσερα και από πάνω μια κουταλιά ζάχαρη.  Η μυρωδιά της καμένης ζάχαρης θα σκεπάσει την μυρωδιά του ψαριού.
  • Για να διώξετε την δυσάρεστη μυρωδιά από το κουνουπίδι που βράζει, ρίξτε ένα μήλο στο νερό ή τοποθετήστε ένα βαμβάκι με ξίδι στο καπάκι της κατσαρόλας.
  • Οι μαυρισμένοι πάτοι από τα τηγάνια και τις κατσαρόλες καθαρίζονται εύκολα τρίβοντάς τις με βρεγμένη εφημερίδα με ξίδι και αλάτι.
  • Αν τα ποτήρια σας έχουν θαμπώσει από τα άλατα του νερού, τα γεμίζετε με νερό μέσα στο οποίο έχετε ρίξει λίγες σταγόνες αμμωνίας. Τα αφήνετε όλη νύχτα και ξεπλένετε την επόμενη μέρα με άφθονο νερό. Μια άλλη λύση είναι τα βάλετε μέσα σε νερό που βράζει με λίγο χυμό λεμονιού.
  • Για να γυαλίσετε τα ασημένια σερβίτσια, τα μαχαιροπήρουνα, ακόμα και τα κοσμήματά σας, στρώστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στον πάτο μιας λεκάνης. Γεμίστε την με ζεστό νερό και προσθέστε μία κουταλιά μαγειρική σόδα. Ρίξτε μέσα τα ασημικά και αφήστε τα μέχρι να καθαρίσουν.

 

Βασίλειος Φλουρής

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Καθηγητής Φ.Α.