logo-gr.png

Intrapreso

Malattie
Gravidanza
Neonati-babini
Sport
Vegetarianismo
Aumento di peso
Controllo annuale
Misure del corpo
Obesità
 
 

Generale

Επεμβάσεις του πεπτικού για μείωση βάρους

Ο ΔιαιτολÏŒγος είναι αυτÏŒς που θα κάνει την διατροφική εκπαίδευση του ασθενούς μετά την επέμβαση και θα δÏŽσει με απλÏŒ τρÏŒπο ÏŒλη την πληροφÏŒρηση που χρειάζεται ο ασθενής.

Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι υπέρ των επεμβάσεων, εγÏŽ είμαι απÏŒ αυτούς που είμαι κατά και έχω αρκετά επιχειρήματα επιστημονικά. Βέβαια έχω πολλούς πελάτες που έχουν χειρουργηθεί και τους βοηθάω με ÏŒλες μου τις επιστημονικές δυνάμεις.

Λίγα λÏŒγια για τις επεμβάσεις:

ΓαστρικÏŒ Μανίκι - Key Hole Surgery

ΠρÏŒκειται για μία επέμβαση, η οποία μειÏŽνει το μέγεθος του στομαχιού κατά 60-70%, αφαιρÏŽντας το μεγαλύτερο στρογγυλεμένο κομμάτι του στομαχιού. Η λαπαροσκοπική αυτή επέμβαση εκτελείτε με πολύ μικρές τομές μεγέθους κλειδαρÏŒτρυπας (Key Hole Surgery) αφήνοντας πολύ μικρές ουλές στο τοίχωμα της κοιλιάς. Η επέμβαση αυτή είναι η μÏŒνη γαστρική επέμβαση στην οποία αφαιρείτε ένα μέρος του στομαχιού και έτσι είναι μη αναστρέψιμη.

Η μείωση του βάρους επιτυγχάνεται με δύο τρÏŒπους:

1. Η μείωση του ÏŒγκου του στομαχιού οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση τροφής απÏŒ τον ασθενή.

2. 2. Με την μείωση του ÏŒγκου του στομαχιού αφαιρείται το κομμάτι το οποίο παράγει την ορμÏŒνη Γκρελίνη η οποία προκαλεί πείνα.

Έτσι, προκαλÏŽντας νωρίτερο κορεσμÏŒ διευκολύνει την απÏŽλεια βάρους του ασθενή. Το μανίκι μπορεί να επεκταθεί με τον καιρÏŒ οδηγÏŽντας σε επανάκτηση του αρχικού βάρους. Το συνολικÏŒ ποσÏŒ μείωσης του βάρους ισούται με το περιττÏŒ βάρος που χάνεται τα πρÏŽτα δύο χρÏŒνια προσαυξημένο κατά 40-60%. Δεν γίνεται δυσαπορρÏŒφηση θρεπτικÏŽν ουσιÏŽν. ΕφÏŒσον το βάρος ανακτηθεί το Duodenal Switch ή το ΓαστρικÏŒ Bypass μπορεί να προστεθεί λαπαροσκοπικά.

Πλεονεκτήματα

· Το γαστρικÏŒ μανίκι είναι πιο ασφαλής μέθοδο απÏŒ το γαστρικÏŒ Bypass για άτομα με βεβαρημένο ιατρικÏŒ ιστορικÏŒ.

· Το γαστρικÏŒ μανίκι μειÏŽνει τον την πιθανÏŒτητα εμφάνιση έλκους σε σύγκριση με το γαστρικÏŒ Bypass.

· Αν και το μέγεθος του στομαχιού μειÏŽνεται, τα ανοίγματα παραμένουν άθικτα διατηρÏŽντας φυσιολογική πέψη.

· Το σÏŽμα του ασθενή παραμένει ελεύθερο απÏŒ ξένα αντικείμενα.

Μειονεκτήματα

· Μπορεί να χρειαστούν επιπλέον επεμβάσεις ÏŒπως το γαστρικÏŒ bypass ή το Duodenal Switch για να φτάσει ο ασθενής στο βάρος που επιθυμεί.

· Γαστρικές επεμβάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στην χολή ή και χοληδÏŒχους κύστης.

· Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, ναυτία ή εμετούς μετά την επέμβαση.

· Δεν θα χαθεί ή θα διατηρηθεί το βάρος που επιθυμεί ο ασθενής εάν δεν τρέφεται υγιεινά και γυμνάζεται τακτικά.

ΓαστρικÏŒς Δακτύλιος

Ο ρυθμιζÏŒμενος γαστρικÏŒς δακτύλιος επινοήθηκε απÏŒ τον Kuzmak το 1983 και βελτιÏŽθηκε την τελευταία δεκαετία. Το σημαντικÏŒτερο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η ευκολία τοποθέτησης της συσκευής που γίνεται λαπαροσκοπικά, με ελάχιστο τραυματισμÏŒ των ιστÏŽν. Η διαφορά απÏŒ την κάθετη γαστροπλαστική είναι ÏŒτι στην περίπτωση του δακτυλίου δεν απαιτούνται συρραφές και διαχωρισμÏŒς του στομάχου. Το στομάχι λαμβάνει σχήμα κλεψύδρας, με ένα γαστρικÏŒ θύλακο χωρητικÏŒτητας 15-20 g. Ο δακτύλιος είναι κατασκευασμένος απÏŒ βιοσυμβατή σιλικÏŒνη και διαθέτει αεροθάλαμο που μπορεί να αυξομειÏŽνει την εσωτερική του διάμετρο. Η πρÏŽτη ρύθμιση του δακτυλίου γίνεται συνήθως ένα μήνα μετά την τοποθέτηση, απÏŒ την ειδική βαλβίδα (port) που εμφυτεύεται στο υποδÏŒριο του κοιλιακού ή του θωρακικού τοιχÏŽματος. Η βαλβίδα επικοινωνεί με τον αεροθάλαμο του δακτυλίου με ένα λεπτÏŒ σωλήνα σιλικÏŒνης. Ο αεροθάλαμος πληρούται με ακτινοσκιερÏŒ υγρÏŒ ή φυσιολογικÏŒ ορÏŒ και η εσωτερική του διάμετρος μικραίνει πιέζοντας και στενεύοντας το στÏŒμαχο. Τις περισσÏŒτερες φορές η σύσφιξη του δακτυλίου γίνεται σταδιακά.

Μετά την τοποθέτηση του δακτυλίου μπορεί να παρατηρηθούν οι παρακάτω επιπλοκές και ανεπιθύμητες εκδηλÏŽσεις:

· Γαστρίτις

· ΟπισθοστερνικÏŒ άλγος

· Γαστροοισοφαγική παλινδρÏŒμηση (συνήθως με την περιγαστρική τεχνική)

· Ερυγές (ρεψίματα)

· Δυσφαγία (με την τεχνική pars flaccida)

· Συχνοί εμετοί

· ΔυσκοιλιÏŒτητα

· ΜÏŒλυνση της συσκευής και λοίμωξη

· Διαρροή απÏŒ τη συσκευή

Οι επιπλοκές αυτές αντιμετωπίζονται με κατάλληλη ρύθμιση του δακτυλίου, διαιτολογικούς χειρισμούς, φαρμακευτική αγωγή και μερικές φορές με επανεπέμβαση. Σε περίπτωση βλάβης και διαρροής, η συσκευή πρέπει να επισκευασθεί ή να αντικατασταθεί με νέα επίσης επέμβαση.

Η απÏŽλεια βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμÏŒ απÏŒ τη συμμÏŒρφωση του ασθενούς με συγκεκριμένους διαιτητικούς κανÏŒνες. Η επέμβαση περιορίζει την ποσÏŒτητα τροφής ανά γεύμα, αλλά δεν λύνει απÏŒ μÏŒνη της το πρÏŒβλημα της βουλιμίας.