logo-gr.png

Intrapreso

Malattie
Gravidanza
Neonati-babini
Sport
Vegetarianismo
Aumento di peso
Controllo annuale
Misure del corpo
Obesit
 
 

Generale

Επιβεβλημένη η παρουσία του Διαιτολόγου σε καρδιαγγειακά νοσήματα

Τρεις εβδομάδες χρειάζονται ισορροπημένης διατροφικής αγωγής για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση κατά 2 ολόκληρες μονάδες, απίστευτο;

Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή Α.Π. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς). Στις μετρήσεις γράφεται πρώτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mmHg ). Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι: συστολική μικρότερη από 120 mmHg και διαστολική μικρότερη από 80 mmHg

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ = ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η υψηλή πίεση του αίματος, επίσης γνωστή ως υπέρταση, είναι η πιο κοινή καρδιαγγειακή νόσο. Αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσει κάποιος στεφανιαία νόσο (καρδιακό νόσημα), παθήσεις των νεφρών και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει υπέρταση ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής λόγω των περιττών κιλών, της ανορθόδοξης διατροφής και των υψηλών επιπέδων του στρες. Όταν η υπέρταση εκδηλωθεί, συνήθως παραμένει για την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς. Είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στην ταραχώδη, σημερινή μας κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπέρταση, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο υγιής τρόπος ζωής και η καλή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν. Η σχέση μεταξύ της υπέρτασης και της διατροφής είναι αδιαμφισβήτητη. Σε γενικές γραμμές, κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης.

H σωστή διατροφή θωρακίζει την υγεία της καρδιάς και προφυλάσσει τα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών από την αρτηριοσκλήρυνση, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί ομαλά, χωρίς να συναντά ανεπιθύμητα εμπόδια στο πέρασμά του (αθηρωματικές πλάκες). Ακολουθώντας μια σωστή διατροφή μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων. Οι ειδικοί πλέον συμφωνούν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι το πρότυπο της δίαιτας για την πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων άλλα και μέγιστη βοήθεια στην αντιμετώπιση αυτών, παράλληλα με την θεραπευτική αγωγή.

Ποια είναι τα πιο συχνά καρδιακά νοσήματα;

Στεφανιαία Νόσος: Είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ελλάδα και σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Στα άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο παρατηρείται μερική ή ολική απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.

Στηθάγχη: Μόνιμος πόνος στο στήθος που οφείλεται στη μειωμένη ροή του αίματος προς την καρδιά, η οποία αναγκάζεται να δουλεύει πολύ πιο έντονα.

Έμφραγμα μυοκαρδίου: Αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο, που προκαλείται όταν μια αρτηρία που έχει στένωση φράξει εντελώς, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην τροφοδοτείται μέσω του αίματος, με το απαραίτητο οξυγόνο.

Αρρυθμία: Κάθε αλλαγή του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς.

Μαρμαρυγή: Είναι η ταχύτατη και ασυντόνιστη συστολή των μυών της καρδιάς. Εμφανίζεται μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Βασίλειος Φλουρής