ΕπιβεβλημÎνη η παρουσία του ΔιαιτολÏŒγου σε καρδιαγγειακά νοσήματα Τρεις εβδομάδες χρειάζονται ισορροπημÎνης διατροφικής αγωγής για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση κατά 2 ολÏŒκληρες μονάδες, απίστευτο; Αρτηριακή πίεση είναι η δÏναμη με την οποία το αίμα πιÎζει τα τοιχÏŽματα των αρτηριÏŽν μÎσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμÎνει ποτÎ σταθερή αλλά Îχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημÎρας. ÎŒταν οι τιμÎς της αρτηριακής πίεσης παραμÎνουν υψηλÎς για μεγάλο χρονικÏŒ διάστημα σημαίνει ÏŒτι ο οργανισμÏŒς πάσχει απÏŒ υψηλή Α.Π. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δÏο αριθμοÏς που αντιστοιχοÏν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς). Στις μετρήσεις γράφεται πρÏŽτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργÏρου ( mmHg ). Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι: συστολική μικρÏŒτερη απÏŒ 120 mmHg και διαστολική μικρÏŒτερη απÏŒ 80 mmHg ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ = ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η υψηλή πίεση του αίματος, επίσης γνωστή ως υπÎρταση, είναι η πιο κοινή καρδιαγγειακή νÏŒσο. Αυξάνει τις πιθανÏŒτητες να αποκτήσει κάποιος στεφανιαία νÏŒσο (καρδιακÏŒ νÏŒσημα), παθήσεις των νεφρÏŽν και εγκεφαλικÏŒ επεισÏŒδιο. Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλÏŽσει υπÎρταση ανεξαρτήτως ηλικίας, φÏλου ή φυλής λÏŒγω των περιττÏŽν κιλÏŽν, της ανορθÏŒδοξης διατροφής και των υψηλÏŽν επιπÎδων του στρες. ÎŒταν η υπÎρταση εκδηλωθεί, συνήθως παραμÎνει για την υπÏŒλοιπη ζωή του ασθενοÏς. Είναι μια πολÏ συνηθισμÎνη κατάσταση στην ταραχÏŽδη, σημερινή μας κοινωνία. Παρά το γεγονÏŒς ÏŒτι μερικοί άνθρωποι Îχουν γενετική προδιάθεση για υπÎρταση, υπάρχουν πολλÎς ενδείξεις ÏŒτι ο υγιής τρÏŒπος ζωής και η καλή διατροφή μποροÏν να βοηθήσουν. Η σχÎση μεταξÏ της υπÎρτασης και της διατροφής είναι αδιαμφισβήτητη. Σε γενικÎς γραμμÎς, κάνοντας μικρÎς αλλαγÎς στη διατροφή είναι Îνας απÏŒ τους καλÏτερους τρÏŒπους αντιμετÏŽπισης. H σωστή διατροφή θωρακίζει την υγεία της καρδιάς και προφυλάσσει τα τοιχÏŽματα των στεφανιαίων αρτηριÏŽν απÏŒ την αρτηριοσκλήρυνση, με αποτÎλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί ομαλά, χωρίς να συναντά ανεπιθÏμητα εμπÏŒδια στο πÎρασμά του (αθηρωματικÎς πλάκες). ΑκολουθÏŽντας μια σωστή διατροφή μειÏŽνεται ο κίνδυνος καρδιακÏŽν νοσημάτων. Οι ειδικοί πλÎον συμφωνοÏν ÏŒτι η μεσογειακή διατροφή είναι το πρÏŒτυπο της δίαιτας για την πρÏŒληψη των καρδιακÏŽν προβλημάτων άλλα και μÎγιστη βοήθεια στην αντιμετÏŽπιση αυτÏŽν, παράλληλα με την θεραπευτική αγωγή. Ποια είναι τα πιο συχνά καρδιακά νοσήματα; Στεφανιαία ΝÏŒσος: Είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ελλάδα και σε ÏŒλες τις αναπτυγμÎνες χÏŽρες. Στα άτομα που πάσχουν απÏŒ στεφανιαία νÏŒσο παρατηρείται μερική ή ολική απÏŒφραξη των στεφανιαίων αρτηριÏŽν, δηλαδή των αρτηριÏŽν που τροφοδοτοÏν με αίμα την καρδιά. Στηθάγχη: ΜÏŒνιμος πÏŒνος στο στήθος που οφείλεται στη μειωμÎνη ροή του αίματος προς την καρδιά, η οποία αναγκάζεται να δουλεÏει πολÏ πιο Îντονα. Έμφραγμα μυοκαρδίου: Αιφνίδιο καρδιακÏŒ επεισÏŒδιο, που προκαλείται ÏŒταν μια αρτηρία που Îχει στÎνωση φράξει εντελÏŽς, με αποτÎλεσμα η καρδιά να μην τροφοδοτείται μÎσω του αίματος, με το απαραίτητο οξυγÏŒνο. Αρρυθμία: Κάθε αλλαγή του φυσιολογικοÏ ρυθμοÏ της καρδιάς. Μαρμαρυγή: Είναι η ταχÏτατη και ασυντÏŒνιστη συστολή των μυÏŽν της καρδιάς. Εμφανίζεται μετά απÏŒ Îνα Îμφραγμα του μυοκαρδίου και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί Îγκαιρα. Βασίλειος Φλουρής |