logo-gr.png

Παροχές

Ασθένειες
Εγκυμοσύνη
Βρέφη-Μωρά-Παιδιά
Αθλητισμός
Φυτοφαγία
Αύξηση βάρους
Ετήσιος έλεγχος
Σωματομετρήσεις
Παχυσαρκία
 
 

Επιβεβλημένη η παρουσία του ΔιαιτολÏŒγου σε καρδιαγγειακά νοσήματα

Τρεις εβδομάδες χρειάζονται ισορροπημένης διατροφικής αγωγής για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση κατά 2 ολÏŒκληρες μονάδες, απίστευτο;

Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχÏŽματα των αρτηριÏŽν μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. ÎŒταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικÏŒ διάστημα σημαίνει ÏŒτι ο οργανισμÏŒς πάσχει απÏŒ υψηλή Α.Π. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς). Στις μετρήσεις γράφεται πρÏŽτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mmHg ). Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι: συστολική μικρÏŒτερη απÏŒ 120 mmHg και διαστολική μικρÏŒτερη απÏŒ 80 mmHg

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ = ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η υψηλή πίεση του αίματος, επίσης γνωστή ως υπέρταση, είναι η πιο κοινή καρδιαγγειακή νÏŒσο. Αυξάνει τις πιθανÏŒτητες να αποκτήσει κάποιος στεφανιαία νÏŒσο (καρδιακÏŒ νÏŒσημα), παθήσεις των νεφρÏŽν και εγκεφαλικÏŒ επεισÏŒδιο. Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλÏŽσει υπέρταση ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής λÏŒγω των περιττÏŽν κιλÏŽν, της ανορθÏŒδοξης διατροφής και των υψηλÏŽν επιπέδων του στρες. ÎŒταν η υπέρταση εκδηλωθεί, συνήθως παραμένει για την υπÏŒλοιπη ζωή του ασθενούς. Είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στην ταραχÏŽδη, σημερινή μας κοινωνία. Παρά το γεγονÏŒς ÏŒτι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπέρταση, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ÏŒτι ο υγιής τρÏŒπος ζωής και η καλή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν. Η σχέση μεταξύ της υπέρτασης και της διατροφής είναι αδιαμφισβήτητη. Σε γενικές γραμμές, κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή είναι ένας απÏŒ τους καλύτερους τρÏŒπους αντιμετÏŽπισης.

H σωστή διατροφή θωρακίζει την υγεία της καρδιάς και προφυλάσσει τα τοιχÏŽματα των στεφανιαίων αρτηριÏŽν απÏŒ την αρτηριοσκλήρυνση, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί ομαλά, χωρίς να συναντά ανεπιθύμητα εμπÏŒδια στο πέρασμά του (αθηρωματικές πλάκες). ΑκολουθÏŽντας μια σωστή διατροφή μειÏŽνεται ο κίνδυνος καρδιακÏŽν νοσημάτων. Οι ειδικοί πλέον συμφωνούν ÏŒτι η μεσογειακή διατροφή είναι το πρÏŒτυπο της δίαιτας για την πρÏŒληψη των καρδιακÏŽν προβλημάτων άλλα και μέγιστη βοήθεια στην αντιμετÏŽπιση αυτÏŽν, παράλληλα με την θεραπευτική αγωγή.

Ποια είναι τα πιο συχνά καρδιακά νοσήματα;

Στεφανιαία ΝÏŒσος: Είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ελλάδα και σε ÏŒλες τις αναπτυγμένες χÏŽρες. Στα άτομα που πάσχουν απÏŒ στεφανιαία νÏŒσο παρατηρείται μερική ή ολική απÏŒφραξη των στεφανιαίων αρτηριÏŽν, δηλαδή των αρτηριÏŽν που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.

Στηθάγχη: ΜÏŒνιμος πÏŒνος στο στήθος που οφείλεται στη μειωμένη ροή του αίματος προς την καρδιά, η οποία αναγκάζεται να δουλεύει πολύ πιο έντονα.

Έμφραγμα μυοκαρδίου: Αιφνίδιο καρδιακÏŒ επεισÏŒδιο, που προκαλείται ÏŒταν μια αρτηρία που έχει στένωση φράξει εντελÏŽς, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην τροφοδοτείται μέσω του αίματος, με το απαραίτητο οξυγÏŒνο.

Αρρυθμία: Κάθε αλλαγή του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς.

Μαρμαρυγή: Είναι η ταχύτατη και ασυντÏŒνιστη συστολή των μυÏŽν της καρδιάς. Εμφανίζεται μετά απÏŒ ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Βασίλειος Φλουρής