logo-gr.png

Παροχές

Ασθένειες
Εγκυμοσύνη
Βρέφη-Μωρά-Παιδιά
Αθλητισμός
Φυτοφαγία
Αύξηση βάρους
Ετήσιος έλεγχος
Σωματομετρήσεις
Παχυσαρκία
 
 

Παχύσαρκοι οι Έλληνες σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου

31/3/2004 | 11:16

Αθήνα — Ένας στους τρεις Έλληνες είναι παχύσαρκος και ένας στους πέντε θεωρείται υπέρβαρος, σύμφωνα με την πρÏŽτη πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που έγινε για τη συχνÏŒτητα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα απÏŒ το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου ΑθηνÏŽν.

Η μελέτη έγινε για λογαριασμÏŒ της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, με τη συμμετοχή 17.341 ανδρÏŽν και γυναικÏŽν, ηλικίας 20 - 70 ετÏŽν, απÏŒ αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χÏŽρας.

Με βάση τα κύρια στοιχεία της μελέτης, η πλειονÏŒτητα των ατÏŒμων που έχουν περιττά κιλά είναι συνήθως παντρεμένοι και ζουν σε αγροτικές περιοχές.

ΕιδικÏŒτερα, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παίρνουν κιλά αμέσως μετά το γάμο και παραμένουν σταθεροί στο νέο τους βάρος, δίχως να καταβάλλουν καμία προσπάθεια για να τα χάσουν.

Επίσης, ÏŒσο αυξάνεται η ηλικία οι Ελληνίδες δεν προσέχουν τη διατροφή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ÏŒτι οι μητέρες με ένα παιδί δεν αφιερÏŽνουν ούτε μία ÏŽρα την εβδομάδα στη γυμναστική.

ÎŒπως προκύπτει απÏŒ άλλα στοιχεία της μελέτης, οι άνδρες που κατοικούν σε αστικές περιοχές στην πλειονÏŒτητά τους προσέχουν περισσÏŒτερο το βάρος τους.

Συγκεκριμένα:

- Το 28,1% των παχύσαρκων ανδρÏŽν ζουν σε αγροτικές περιοχές

- Το 41,6% των υπέρβαρων ανδρÏŽν ζουν σε ημιαστικές περιοχές

- Το 31,2% των ανδρÏŽν με φυσιολογικÏŒ βάρος ζουν σε αστικές περιοχές

Αντιθέτως, στην πλειονÏŒτητά τους γυναίκες με φυσιολογικÏŒ βάρος (47,7%) κατοικούν σε αγροτικές περιοχές και οι περισσÏŒτεροι παχύσαρκοι άνδρες (28,8%) είναι ηλικίας 51-60 ετÏŽν.

Μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρής παχυσαρκίας εμφανίζονται σε μικρÏŒτερες ηλικίες (31-40 ετÏŽν), κάτι που οι ειδικοί αποδίδουν στην καθημερινή κατανάλωση "γρήγορου φαγητού", εξαιτίας των εξαντλητικÏŽν ωραρίων εργασίας.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν παχυσαρκία ανήκουν κατά κύριο λÏŒγο, στην ηλικιακή ομάδα των 61-70 ετÏŽν (44,7%).

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινÏŽθηκαν απÏŒ τα μέλη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), Ε. Καπάνταη και Ι. Κακλαμάνο και τον ΠρÏŒεδρο του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου ΑθηνÏŽν, Ε. Πανά, με αφορμή την 3η Επιστημονική Διημερίδα που διοργάνωσε η ΕΙΕΠ στις 2 και 3 Απριλίου του 2004.