logo-gr.png

Παροχές

Ασθένειες
Εγκυμοσύνη
Βρέφη-Μωρά-Παιδιά
Αθλητισμός
Φυτοφαγία
Αύξηση βάρους
Ετήσιος έλεγχος
Σωματομετρήσεις
Παχυσαρκία
 
 

Εντεροπάθειες

Η συμβολή του ΔιαιτολÏŒγου είναι μέγιστη στα προβλήματα του εντέρου. Αναλαμβάνω πλήρως της διατροφική θεραπεία σε:

- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

- Σύνδρομο Crohn

- ΕλκÏŽδη κολίτιδα

- ΕγκολποματÏŽσεις και εγκολποματίτιδες

- ΔυσκοιλιÏŒτητα

- Αιμορροΐδες

- Επεμβάσεις εντέρου

Λίγα λÏŒγια για την σπαστική κολίτιδα:

Η σπαστική κολίτιδα δεν είναι κάποια ασθένεια, αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούνται απÏŒ ερεθισμÏŒ του λεπτού ή του παχέως εντέρου ή απÏŒ μη κανονικές περισταλτικές κινήσεις αυτÏŽν.

Οι μη κανονικές περισταλτικές κινήσεις μπορεί να είναι είτε αυξημένη κινητικÏŒτητα του εντέρου με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε διάρροια, είτε απÏŽλεια ευαισθησίας του ορθού απÏŒ την παρουσία κοπράνων, με αποτέλεσμα τη γνωστή σε ÏŒλους μας δυσκοιλιÏŒτητα.

Στη σπαστική κολίτιδα, τα συμπτÏŽματα της διάρροιας και της δυσκοιλιÏŒτητας, τα οποία συχνά είναι και εναλλασσÏŒμενα, πολλές φορές συνοδεύονται απÏŒ μετεωρισμÏŒ, κοιλιακά άλγη, ναυτίες, πονοκεφάλους ή πιθανÏŽς κάποιο αίσθημα κούρασης.
Τα συμπτÏŽματα αρχίζουν κατά την διάρκεια του φαγητού και αρχικά χαρακτηρίζονται απÏŒ σπασμούς ή κάποιους δυνατούς πÏŒνους στην κοιλιακή χÏŽρα, συνήθως στο κάτω μέρος. Οι πÏŒνοι είναι δυνατÏŒν να εξαφανιστούν μετά απÏŒ κάποια εντερική μετακίνηση.

Προδιαθεσικοί παράγοντες στην ανάπτυξη σπαστικής κολίτιδας είναι η νευρική ένταση, αίσθηση άγχους, ενοχής, καταπίεσης ή θυμού, ενÏŽ άλλες λιγÏŒτερο αξιÏŒλογες αιτίες, είναι η υπερβολική χρήση καθαρτικÏŽν και υπακτικÏŽν, το κάπνισμα, το αλκοÏŒλ, ο καφές, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα αντιβιοτικά, οι εντερικές λοιμÏŽξεις, η έλλειψη ύπνου, ανάπαυσης, υγρÏŽν και συχνής (κανονικής) αφÏŒδευσης.

Σε οξεία φάση της σπαστικής κολίτιδας τα κÏŒπρανα είναι δυνατÏŒν να είναι μαλακά ή σχηματισμένα, και μπορεί να περιέχουν βλέννη, η οποία παράγεται ως λιπαντικÏŒ στο εσωτερικÏŒ τοίχωμα του ερεθισμένου εντέρου.

Αφού διαγνωσθεί η παρουσία της σπαστικής κολίτιδας, η θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί απÏŒ το άτομο μαζί με την διαιτολογική θεραπεία, θα πρέπει να στοχεύει κυρίως στην ηρεμία του ατÏŒμου. Μεγάλοι περίπατοι, ποδηλασία ή άλλες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση του ατÏŒμου και στην προαγωγή των εντερικÏŽν λειτουργιÏŽν. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να υποβοηθείται και να παροτρύνεται, να υιοθετεί φυσιολογικές συνήθειες σχετικά με την αφÏŒδευση.

Βασίλειος Φλουρής