Είναι χρονοβÏŒρο το μαγείρεμα; Πολλοί άνθρωποι δεν μαγειρεÏουν γιατί κανείς δεν τους Îδειξε ή τουλάχιστον δεν τους μίλησε για το πÏŒσο εÏκολο είναι κανείς φτιάξει τα πολÏ βασικά Îως τα πολÏ νÏŒστιμα και εμφανίσιμα πιάτα. Οι σÏνθετες συνταγÎς ναι είναι χρονοβÏŒρες αλλά τα απλά πιάτα μποροÏν να γίνουν σε 10 λεπτά! Γενική πληροφÏŒρηση: τα ζυμαρικά, το ρÏζι, οι πατάτες σε μικρά κομμάτια βράζουν σε μια οποιαδήποτε κατσαρÏŒλα σε 10 λεπτά μÎσα σε σκÎτο νερÏŒ! ΑφοÏ περάσουν τα 10 λεπτά ρίχνω λίγο αλάτι, πιπÎρι λίγο λάδι και τα σερβίρω άμεσα με λίγο τριμμÎνο τυρί. ΕÏκολο πιάτο για κάποιον που δεν Îχει ξαναμαγειρÎψει! Τα κρεατικά, πουλερικά, ψαρικά σε μικρά κομματάκια στο τηγάνι με εξαιρετικÏŒ παρθÎνο ελαιÏŒλαδο σε χαμηλÏŒτερη θερμοκρασία του μÎγιστου (δηλαδή Îνα κλικ κάτω απÏŒ το μÎγιστο που πάει το μάτι της κουζίνας για να μην καεί το λάδι) γίνονται σε 10-12 λεπτά απλά να τα γυρνάτε με μια ξÏλινη κουτάλα κάθε 2 λεπτά. ΜÏŒλις περάσει ο χρÏŒνος προσθÎτετε λίγο αλάτι, πιπÎρι ή και κάποιο άλλο μπαχαρικÏŒ που ίσως ξÎρετε καλά την γεÏση του και είναι Îτοιμο προς κατανάλωση! Για αυτοÏς που ξÎρουν σας ενημερÏŽνω ÏŒτι για την εποχή μας (2011) ÏŒλα τα τρÏŒφιμα θÎλουν βράσιμο απÏŒ 5-10 λεπτά πÎταμα το νερÏŒ και μετά ψήσιμο ή τηγάνισμα ή πάλι βράσιμο για τον απλÏŒ λÏŒγω ÏŒτι τα οπωροκηπευτικά Îχουν δυστυχÏŽς πολλά νιτρικά και νιτρÏŽδη απÏŒ τα υπερβολικά λιπάσματα, τα ζωικής προÎλευσης Îχουν πολλÎς ορμÏŒνες και κατάλοιπα φαρμάκων (αντιβιοτικÏŽν) και με το βράσιμο Îνα μÎρος αυτÏŽν χάνεται στο νερÏŒ! Κυρίως θÎλουν βράσιμο αυτά που μεγαλÏŽνουν μÎσα στη γη ÏŒπως το καρÏŒτο, πατάτα, κρεμμÏδι, παντζάρι, ραπανάκι κτλ. Βρήκα στο διαδίκτυο κάποια χρήσιμα μυστικά που δοκίμασα με επιτυχία και σας τα παραθÎτω: - Για να μη σπάνε τα αυγά στο βράσιμο, αλείψτε την επιφάνειά τους με λίγο λεμÏŒνι. Αν θÎλετε να είναι σφιχτά να μην τα βράσετε πάνω απÏŒ 8-10 λεπτά, Îτσι ÏŽστε να μην εμφανιστεί στην επιφάνειά τους μια σκοÏρα ζÏŽνη μεταξÏ κρÏŒκου και ασπραδιοÏ. Για να τα ξεφλουδίσετε εÏκολα ρίξτε τα σε κρÏο νερÏŒ για μερικά λεπτά, αμÎσως μÏŒλις τα βράσετε. - Για να μην πιτσιλάει το λάδι απÏŒ το τηγάνι, πριν κάψει το λάδι στο τηγάνι ρίξτε λίγο αλάτι. - Αν σας Îπεσε πολÏ αλάτι στο φαγητÏŒ ρίξτε στην κατσαρÏŒλα μια ξεφλουδισμÎνη πατάτα και αφήστε το φαγητÏŒ να σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά. Η πατάτα θα ρουφήξει το επιπλÎον αλάτι. Επίσης σε μια σάλτσα πολÏ αλατισμÎνη, βάλτε Îνα κÏβο ζάχαρης σε Îνα κουταλάκι και βουτήξτε το μÎσα στην σάλτσα που βράζει για λίγο, χωρίς να αφήσετε τη ζάχαρη να πÎσει μÎσα. - Αν χρειάζεστε κÏŒκκινο κρασί για να τελειÏŽσετε μια συνταγή και δεν Îχετε, αντικαταστήστε το με λίγο ξίδι και Îνα κομματάκι ζάχαρη. - Για να αποφÏγετε την δημιουργία σβÏŒλων στην μπεσαμÎλ, ÏŒταν ρίχνετε το γάλα δεν πρÎπει να σταματάτε το ανακάτεμα. Αν παρ’ ÏŒλα αυτά σβολιάσει η μπεσαμÎλ ρίξτε την αμÎσως στο μπολ του μίξερ ή στο μπλÎντερ και χτυπήστε την για λίγα δευτερÏŒλεπτα. - Αν σβολιάσει η ζÏμη για κρÎπες μπορείτε να την περάσετε απÏŒ σουρωτήρι και με το πίσω μÎρος ενÏŒς κουταλιοÏ να λιÏŽσετε τους σβÏŒλους. - Αν σας πιτσιλίσει καυτÏŒ λάδι, ή κάψετε το χÎρι σας στο φοÏρνο, κÏŒψτε μια φÎτα κρεμμÏδι και σκεπάστε το τραυματισμÎνο σημείο. Θα ανακουφιστείτε και επιπλÎον το κρεμμÏδι θα εμποδίσει την δημιουργία φουσκάλας. - Αν κοπείτε καθÏŽς μαγειρεÏετε, βάλτε αμÎσως στην πληγή λίγο ελληνικÏŒ καφÎ για να σταματήσετε την αιμορραγία. - Εάν βάλετε Îνα κÏŒκκινο μήλο μαζί με άγουρες πράσινες ντομάτες ή ακτινίδια, σε 2-3 μÎρες οι ντομάτες θα κοκκινίσουν και τα ακτινίδια θα μαλακÏŽσουν. Το ίδιο θα συμβεί αν αντί για μήλο χρησιμοποιήσετε Îνα κομμάτι ξεφλουδισμÎνης μπανάνας. - Για να μη σαπίζουν γρήγορα οι πατάτες βάλτε μÎσα στο καλάθι που τις φυλάτε 2-3 πράσινα μήλα. Γενικά οι πατάτες που είναι πράσινες περιÎχουν σολανίνη, που είναι τοξική και πρÎπει να πετάγονται. Το ίδιο ισχÏει και με το ψωμί. Βάλτε μÎσα στην ψωμιÎρα Îνα μήλο κομμÎνο στην μÎση και το ψωμί θα μείνει φρÎσκο για περισσÏŒτερο καιρÏŒ. - Για να είναι οι τηγανητÎς πατάτες ζουμερÎς απÏŒ μÎσα και τραγανÎς Îξω, τηγανίστε τις σε χαμηλή θερμοκρασία, βγάλτε τις απÏŒ το λάδι πριν πάρουν χρÏŽμα και περιμÎνετε να κρυÏŽσουν. ΚατÏŒπιν ρίχτε τις σε πολÏ καυτÏŒ λάδι για 2-3 λεπτά μÎχρι να ροδίσουν. Το ίδιο αποτÎλεσμα θα Îχετε αν τις κÏŒψετε σε μεγάλα κομμάτια και τις βράσετε για λίγο πριν τις τηγανίσετε. - Για να είναι νοστιμÏŒτερες οι τηγανητÎς πατάτες, ρίξτε στο λάδι που τις τηγανίζετε μια πράσινη πιπεριά ή Îνα κλωναράκι δενδρολίβανο και δυο φÏλλα φασκÏŒμηλο. - ÎŒταν θÎλετε να κάνετε πανÎ για να κρατηθεί καλÏτερα η φρυγανιά στο φαγητÏŒ, τοποθετήστε το για λίγο στο ψυγείο πριν το τηγανίσετε. - Για να στραγγίζετε τις μελιτζάνες απÏŒ τα πικρά υγρά τους, κÏŒψτε τις ÏŒπως αναφÎρεται στην συνταγή και βάλτε τις σε στρÏŽσεις σε Îνα στραγγιστήρι, πασπαλίζοντας κάθε στρÏŽση με αλάτι. Βάλτε μÎσα Îνα πιάτο μικρÏŒτερο απÏŒ το στραγγιστήρι και πιÎστε το κάθε τÏŒσο με τις παλάμες σας. Αφήστε τις για 1 ÏŽρα τουλάχιστον. ΚατÏŒπιν τις ξεπλÎνετε και τις σκουπίζετε με Îνα απορροφητικÏŒ χαρτί ή πετσÎτα. - Για να μην πίνουν πολÏ λάδι οι μελιτζάνες ή τα κολοκυθάκια που τηγανίζετε μπορείτε αφοÏ τα κÏŒψετε να τα αφήσετε για λίγο σε νερÏŒ. ΚατÏŒπιν τα σκουπίζετε και τα τηγανίζετε. - Για να μην σας λασπÏŽσουν τα ζυμαρικά θα πρÎπει να τα ρίχνετε ÏŒλα μαζί στην κατσαρÏŒλα, αφοÏ Îχει βράσει το νερÏŒ. Μην τα βράζετε τÏŒσο ÏŽστε να φουσκÏŽσουν πολÏ και να ασπρίσουν. ΣουρÏŽστε τα και αφήστε τα λίγο κάτω απÏŒ άφθονο τρεχοÏμενο νερÏŒ. Ανακινήστε το στραγγιστήρι για να φÏγουν τα νερά και ανακατÎψτε αμÎσως με τη σάλτσα ή με λίγο λάδι. - Αλατίζουμε το νερÏŒ που θÎλουμε να βράσει την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Αν το αλατίσουμε απ’ την αρχή θα χρειαστεί περισσÏŒτερος χρÏŒνος βρασίματος. - Το μÎλι ζαχαρÏŽνει με την πάροδο του χρÏŒνου. Θα ξαναβρεί την υγρή μορφή του αν βυθίσουμε τη γυάλα σε καυτÏŒ νερÏŒ, ή αν το ζεστάνουμε σε μπεν - μαρί. - Για να μην κλαίτε κάθε φορά που καθαρίζετε κρεμμÏδια, μπορείτε να τα βάλετε λίγα λεπτά πριν σε ζεστÏŒ ή αλατισμÎνο νερÏŒ. Μπορείτε επίσης να τα καθαρίσετε Îχοντας μπροστά σας την βρÏση ανοιχτή. ΤÎλος μπορείτε να φορÎσετε τα γυαλιά ηλίου! - Μπορείτε να χρωματίσετε το ρÏζι με διάφορους φυσικοÏς τρÏŒπους. Αν προσθÎσετε στο νερÏŒ Îνα φακελάκι ζαφορά θα γίνει κίτρινο, ενÏŽ με Îνα κουταλάκι κάρυ θα γίνει πορτοκαλί. Πράσινο γίνεται αν προσθÎσετε μερικά φÏλλα σπανάκι, τα οποία Îχετε περάσει πρÏŽτα απÏŒ το μπλÎντερ. - Για να γίνει πιο σπυρωτÏŒ το πιλάφι σας βάλτε μια κουταλιά λάδι ÏŒταν βράζει το ρÏζι. - Για να μην μυρίζουν δυσάρεστα τα χÎρια σας κάθε φορά που καθαρίζετε κρεμμÏδια, σκÏŒρδα ή ψάρια, να τα τρίβετε με μια λεμονÏŒκουπα ή ξίδι. - Αν δεν Îχετε ειδικÏŒ σκεÏος για να ψήνετε στον ατμÏŒ, βάλτε το φαγητÏŒ σε Îνα μεταλλικÏŒ στραγγιστήρι, που να χωράει στην κατσαρÏŒλα και σκεπάστε το με αλουμινÏŒχαρτο. - Για να φÏγει η άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα μετά απÏŒ μαγείρεμα ψαριÏŽν, βάλτε πάνω σε Îνα αναμμÎνο μάτι της κουζίνας Îνα κομμάτι αλουμινÏŒχαρτο διπλωμÎνο στα τÎσσερα και απÏŒ πάνω μια κουταλιά ζάχαρη. Η μυρωδιά της καμÎνης ζάχαρης θα σκεπάσει την μυρωδιά του ψαριοÏ. - Για να διÏŽξετε την δυσάρεστη μυρωδιά απÏŒ το κουνουπίδι που βράζει, ρίξτε Îνα μήλο στο νερÏŒ ή τοποθετήστε Îνα βαμβάκι με ξίδι στο καπάκι της κατσαρÏŒλας. - Οι μαυρισμÎνοι πάτοι απÏŒ τα τηγάνια και τις κατσαρÏŒλες καθαρίζονται εÏκολα τρίβοντάς τις με βρεγμÎνη εφημερίδα με ξίδι και αλάτι. - Αν τα ποτήρια σας Îχουν θαμπÏŽσει απÏŒ τα άλατα του νεροÏ, τα γεμίζετε με νερÏŒ μÎσα στο οποίο Îχετε ρίξει λίγες σταγÏŒνες αμμωνίας. Τα αφήνετε ÏŒλη νÏχτα και ξεπλÎνετε την επÏŒμενη μÎρα με άφθονο νερÏŒ. Μια άλλη λÏση είναι τα βάλετε μÎσα σε νερÏŒ που βράζει με λίγο χυμÏŒ λεμονιοÏ. - Για να γυαλίσετε τα ασημÎνια σερβίτσια, τα μαχαιροπήρουνα, ακÏŒμα και τα κοσμήματά σας, στρÏŽστε Îνα κομμάτι αλουμινÏŒχαρτο στον πάτο μιας λεκάνης. Γεμίστε την με ζεστÏŒ νερÏŒ και προσθÎστε μία κουταλιά μαγειρική σÏŒδα. Ρίξτε μÎσα τα ασημικά και αφήστε τα μÎχρι να καθαρίσουν. |