logo-gr.png

Παροχές

Ασθένειες
Εγκυμοσύνη
Βρέφη-Μωρά-Παιδιά
Αθλητισμός
Φυτοφαγία
Αύξηση βάρους
Ετήσιος έλεγχος
Σωματομετρήσεις
Παχυσαρκία
 
 

Είναι χρονοβÏŒρο το μαγείρεμα;

Πολλοί άνθρωποι δεν μαγειρεύουν γιατί κανείς δεν τους έδειξε ή τουλάχιστον δεν τους μίλησε για το πÏŒσο εύκολο είναι κανείς φτιάξει τα πολύ βασικά έως τα πολύ νÏŒστιμα και εμφανίσιμα πιάτα.

Οι σύνθετες συνταγές ναι είναι χρονοβÏŒρες αλλά τα απλά πιάτα μπορούν να γίνουν σε 10 λεπτά!

Γενική πληροφÏŒρηση: τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες σε μικρά κομμάτια βράζουν σε μια οποιαδήποτε κατσαρÏŒλα σε 10 λεπτά μέσα σε σκέτο νερÏŒ! Αφού περάσουν τα 10 λεπτά ρίχνω λίγο αλάτι, πιπέρι λίγο λάδι και τα σερβίρω άμεσα με λίγο τριμμένο τυρί. Εύκολο πιάτο για κάποιον που δεν έχει ξαναμαγειρέψει!

Τα κρεατικά, πουλερικά, ψαρικά σε μικρά κομματάκια στο τηγάνι με εξαιρετικÏŒ παρθένο ελαιÏŒλαδο σε χαμηλÏŒτερη θερμοκρασία του μέγιστου (δηλαδή ένα κλικ κάτω απÏŒ το μέγιστο που πάει το μάτι της κουζίνας για να μην καεί το λάδι) γίνονται σε 10-12 λεπτά απλά να τα γυρνάτε με μια ξύλινη κουτάλα κάθε 2 λεπτά. ΜÏŒλις περάσει ο χρÏŒνος προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι ή και κάποιο άλλο μπαχαρικÏŒ που ίσως ξέρετε καλά την γεύση του και είναι έτοιμο προς κατανάλωση!

Για αυτούς που ξέρουν σας ενημερÏŽνω ÏŒτι για την εποχή μας (2011) ÏŒλα τα τρÏŒφιμα θέλουν βράσιμο απÏŒ 5-10 λεπτά πέταμα το νερÏŒ και μετά ψήσιμο ή τηγάνισμα ή πάλι βράσιμο για τον απλÏŒ λÏŒγω ÏŒτι τα οπωροκηπευτικά έχουν δυστυχÏŽς πολλά νιτρικά και νιτρÏŽδη απÏŒ τα υπερβολικά λιπάσματα, τα ζωικής προέλευσης έχουν πολλές ορμÏŒνες και κατάλοιπα φαρμάκων (αντιβιοτικÏŽν) και με το βράσιμο ένα μέρος αυτÏŽν χάνεται στο νερÏŒ! Κυρίως θέλουν βράσιμο αυτά που μεγαλÏŽνουν μέσα στη γη ÏŒπως το καρÏŒτο, πατάτα, κρεμμύδι, παντζάρι, ραπανάκι κτλ.

Βρήκα στο διαδίκτυο κάποια χρήσιμα μυστικά που δοκίμασα με επιτυχία και σας τα παραθέτω:

- Για να μη σπάνε τα αυγά στο βράσιμο, αλείψτε την επιφάνειά τους με λίγο λεμÏŒνι. Αν θέλετε να είναι σφιχτά να μην τα βράσετε πάνω απÏŒ 8-10 λεπτά, έτσι ÏŽστε να μην εμφανιστεί στην επιφάνειά τους μια σκούρα ζÏŽνη μεταξύ κρÏŒκου και ασπραδιού. Για να τα ξεφλουδίσετε εύκολα ρίξτε τα σε κρύο νερÏŒ για μερικά λεπτά, αμέσως μÏŒλις τα βράσετε.

- Για να μην πιτσιλάει το λάδι απÏŒ το τηγάνι, πριν κάψει το λάδι στο τηγάνι ρίξτε λίγο αλάτι.

-

Αν σας έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητÏŒ ρίξτε στην κατσαρÏŒλα μια ξεφλουδισμένη πατάτα και αφήστε το φαγητÏŒ να σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά. Η πατάτα θα ρουφήξει το επιπλέον αλάτι. Επίσης σε μια σάλτσα πολύ αλατισμένη, βάλτε ένα κύβο ζάχαρης σε ένα κουταλάκι και βουτήξτε το μέσα στην σάλτσα που βράζει για λίγο, χωρίς να αφήσετε τη ζάχαρη να πέσει μέσα.

- Αν χρειάζεστε κÏŒκκινο κρασί για να τελειÏŽσετε μια συνταγή και δεν έχετε, αντικαταστήστε το με λίγο ξίδι και ένα κομματάκι ζάχαρη.

-

Για να αποφύγετε την δημιουργία σβÏŒλων στην μπεσαμέλ, ÏŒταν ρίχνετε το γάλα δεν πρέπει να σταματάτε το ανακάτεμα. Αν παρ’ ÏŒλα αυτά σβολιάσει η μπεσαμέλ ρίξτε την αμέσως στο μπολ του μίξερ ή στο μπλέντερ και χτυπήστε την για λίγα δευτερÏŒλεπτα.

- Αν σβολιάσει η ζύμη για κρέπες μπορείτε να την περάσετε απÏŒ σουρωτήρι και με το πίσω μέρος ενÏŒς κουταλιού να λιÏŽσετε τους σβÏŒλους.

-

Αν σας πιτσιλίσει καυτÏŒ λάδι, ή κάψετε το χέρι σας στο φούρνο, κÏŒψτε μια φέτα κρεμμύδι και σκεπάστε το τραυματισμένο σημείο. Θα ανακουφιστείτε και επιπλέον το κρεμμύδι θα εμποδίσει την δημιουργία φουσκάλας.

- Αν κοπείτε καθÏŽς μαγειρεύετε, βάλτε αμέσως στην πληγή λίγο ελληνικÏŒ καφέ για να σταματήσετε την αιμορραγία.

- Εάν βάλετε ένα κÏŒκκινο μήλο μαζί με άγουρες πράσινες ντομάτες ή ακτινίδια, σε 2-3 μέρες οι ντομάτες θα κοκκινίσουν και τα ακτινίδια θα μαλακÏŽσουν. Το ίδιο θα συμβεί αν αντί για μήλο χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι ξεφλουδισμένης μπανάνας.

-

Για να μη σαπίζουν γρήγορα οι πατάτες βάλτε μέσα στο καλάθι που τις φυλάτε 2-3 πράσινα μήλα. Γενικά οι πατάτες που είναι πράσινες περιέχουν σολανίνη, που είναι τοξική και πρέπει να πετάγονται. Το ίδιο ισχύει και με το ψωμί. Βάλτε μέσα στην ψωμιέρα ένα μήλο κομμένο στην μέση και το ψωμί θα μείνει φρέσκο για περισσÏŒτερο καιρÏŒ.

- Για να είναι οι τηγανητές πατάτες ζουμερές απÏŒ μέσα και τραγανές έξω, τηγανίστε τις σε χαμηλή θερμοκρασία, βγάλτε τις απÏŒ το λάδι πριν πάρουν χρÏŽμα και περιμένετε να κρυÏŽσουν. ΚατÏŒπιν ρίχτε τις σε πολύ καυτÏŒ λάδι για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν τις κÏŒψετε σε μεγάλα κομμάτια και τις βράσετε για λίγο πριν τις τηγανίσετε.

-

Για να είναι νοστιμÏŒτερες οι τηγανητές πατάτες, ρίξτε στο λάδι που τις τηγανίζετε μια πράσινη πιπεριά ή ένα κλωναράκι δενδρολίβανο και δυο φύλλα φασκÏŒμηλο.

- ÎŒταν θέλετε να κάνετε πανέ για να κρατηθεί καλύτερα η φρυγανιά στο φαγητÏŒ, τοποθετήστε το για λίγο στο ψυγείο πριν το τηγανίσετε.

-

Για να στραγγίζετε τις μελιτζάνες απÏŒ τα πικρά υγρά τους, κÏŒψτε τις ÏŒπως αναφέρεται στην συνταγή και βάλτε τις σε στρÏŽσεις σε ένα στραγγιστήρι, πασπαλίζοντας κάθε στρÏŽση με αλάτι. Βάλτε μέσα ένα πιάτο μικρÏŒτερο απÏŒ το στραγγιστήρι και πιέστε το κάθε τÏŒσο με τις παλάμες σας. Αφήστε τις για 1 ÏŽρα τουλάχιστον. ΚατÏŒπιν τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε με ένα απορροφητικÏŒ χαρτί ή πετσέτα.

- Για να μην πίνουν πολύ λάδι οι μελιτζάνες ή τα κολοκυθάκια που τηγανίζετε μπορείτε αφού τα κÏŒψετε να τα αφήσετε για λίγο σε νερÏŒ. ΚατÏŒπιν τα σκουπίζετε και τα τηγανίζετε.

-

Για να μην σας λασπÏŽσουν τα ζυμαρικά θα πρέπει να τα ρίχνετε ÏŒλα μαζί στην κατσαρÏŒλα, αφού έχει βράσει το νερÏŒ. Μην τα βράζετε τÏŒσο ÏŽστε να φουσκÏŽσουν πολύ και να ασπρίσουν. ΣουρÏŽστε τα και αφήστε τα λίγο κάτω απÏŒ άφθονο τρεχούμενο νερÏŒ. Ανακινήστε το στραγγιστήρι για να φύγουν τα νερά και ανακατέψτε αμέσως με τη σάλτσα ή με λίγο λάδι.

- Αλατίζουμε το νερÏŒ που θέλουμε να βράσει την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Αν το αλατίσουμε απ’ την αρχή θα χρειαστεί περισσÏŒτερος χρÏŒνος βρασίματος.

- Το μέλι ζαχαρÏŽνει με την πάροδο του χρÏŒνου. Θα ξαναβρεί την υγρή μορφή του αν βυθίσουμε τη γυάλα σε καυτÏŒ νερÏŒ, ή αν το ζεστάνουμε σε μπεν - μαρί.

-

Για να μην κλαίτε κάθε φορά που καθαρίζετε κρεμμύδια, μπορείτε να τα βάλετε λίγα λεπτά πριν σε ζεστÏŒ ή αλατισμένο νερÏŒ. Μπορείτε επίσης να τα καθαρίσετε έχοντας μπροστά σας την βρύση ανοιχτή. Τέλος μπορείτε να φορέσετε τα γυαλιά ηλίου!

- Μπορείτε να χρωματίσετε το ρύζι με διάφορους φυσικούς τρÏŒπους. Αν προσθέσετε στο νερÏŒ ένα φακελάκι ζαφορά θα γίνει κίτρινο, ενÏŽ με ένα κουταλάκι κάρυ θα γίνει πορτοκαλί. Πράσινο γίνεται αν προσθέσετε μερικά φύλλα σπανάκι, τα οποία έχετε περάσει πρÏŽτα απÏŒ το μπλέντερ.

- Για να γίνει πιο σπυρωτÏŒ το πιλάφι σας βάλτε μια κουταλιά λάδι ÏŒταν βράζει το ρύζι.

- Για να μην μυρίζουν δυσάρεστα τα χέρια σας κάθε φορά που καθαρίζετε κρεμμύδια, σκÏŒρδα ή ψάρια, να τα τρίβετε με μια λεμονÏŒκουπα ή ξίδι.

- Αν δεν έχετε ειδικÏŒ σκεύος για να ψήνετε στον ατμÏŒ, βάλτε το φαγητÏŒ σε ένα μεταλλικÏŒ στραγγιστήρι, που να χωράει στην κατσαρÏŒλα και σκεπάστε το με αλουμινÏŒχαρτο.

- Για να φύγει η άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα μετά απÏŒ μαγείρεμα ψαριÏŽν, βάλτε πάνω σε ένα αναμμένο μάτι της κουζίνας ένα κομμάτι αλουμινÏŒχαρτο διπλωμένο στα τέσσερα και απÏŒ πάνω μια κουταλιά ζάχαρη. Η μυρωδιά της καμένης ζάχαρης θα σκεπάσει την μυρωδιά του ψαριού.

- Για να διÏŽξετε την δυσάρεστη μυρωδιά απÏŒ το κουνουπίδι που βράζει, ρίξτε ένα μήλο στο νερÏŒ ή τοποθετήστε ένα βαμβάκι με ξίδι στο καπάκι της κατσαρÏŒλας.

- Οι μαυρισμένοι πάτοι απÏŒ τα τηγάνια και τις κατσαρÏŒλες καθαρίζονται εύκολα τρίβοντάς τις με βρεγμένη εφημερίδα με ξίδι και αλάτι.

-

Αν τα ποτήρια σας έχουν θαμπÏŽσει απÏŒ τα άλατα του νερού, τα γεμίζετε με νερÏŒ μέσα στο οποίο έχετε ρίξει λίγες σταγÏŒνες αμμωνίας. Τα αφήνετε ÏŒλη νύχτα και ξεπλένετε την επÏŒμενη μέρα με άφθονο νερÏŒ. Μια άλλη λύση είναι τα βάλετε μέσα σε νερÏŒ που βράζει με λίγο χυμÏŒ λεμονιού.

- Για να γυαλίσετε τα ασημένια σερβίτσια, τα μαχαιροπήρουνα, ακÏŒμα και τα κοσμήματά σας, στρÏŽστε ένα κομμάτι αλουμινÏŒχαρτο στον πάτο μιας λεκάνης. Γεμίστε την με ζεστÏŒ νερÏŒ και προσθέστε μία κουταλιά μαγειρική σÏŒδα. Ρίξτε μέσα τα ασημικά και αφήστε τα μέχρι να καθαρίσουν.